top of page
Logo Apotheek Foulon
achtergrondbeeld

NIEUWS

  • petrafoulon0

Op vliegvakantie met diabetesDiabetes heb je altijd, ook als je op vakantie gaat naar een warm land. Twijfel je wel eens of je alle benodigde medicatie wel bij je hebt? Zie je op tegen een lange vliegreis of ben je bang dat diabetes je vakantie teveel zal beïnvloeden? Allemaal vragen die waarschijnlijk door je hoofd schieten voordat je vertrekt. En dat is heel begrijpelijk! Toch hoeft diabetes geen belemmering te zijn tijdens je vakantie, mits je goed voorbereid op reis gaat.

Lees hier waar je aan moet denken, zodat jij optimaal kan genieten!


Klaar voor vertrek?

Voordat je vakantie echt kan beginnen, zijn er een aantal belangrijke zaken die je niet moet vergeten.

Vraag van tevoren een doktersverklaring aan. Hierin staat dat je diabetes hebt en daarvoor bepaalde medicatie gebruikt. Dit is handig als je door een douane controle moet, of onverwacht toch een arts of extra medicatie nodig hebt. Daarnaast is het slim om voldoende medicijnen mee te nemen. Bewaar ze in de originele verpakking en zorg ervoor dat je naam op elke verpakking staat. Dit kan je vragen bij de apotheker.


Nu alles in huis is, wordt het tijd om je koffer te pakken. Probeer je medicijnen en overig diabetesmateriaal te verdelen over verschillende bagagestukken. Mocht je iets kwijtraken of er is sprake van diefstal, dan heb je nog reserve.

Denk eraan om ook in de handbagage medicatie te voorzien, deze heb je mogelijk nodig tijdens je vlucht of wanneer je langer zou moeten wachten op je bagage.


Op de luchthaven

Zodra je bij de douane aankomt, meld je aan de douanemedewerker dat je een insulinepomp, medicatie en/of naalden in je handbagage hebt. De poortjes zullen namelijk alarmsignalen geven door deze materialen. Vraag daarom om een gewone fouillering. Heb je een sensor, dan kun je gewoon vlekkeloos door alle scans op het vleigveld.


Houd je hoofd (en insuline) koel tijdens de warmte

Eenmaal aangekomen op de bestemming, is het tijd voor zon, zee en strand. Heerlijk die zomerse temperaturen elke dag, maar houd er rekening mee dat jouw diabetes hier anders over denkt. Warme weersomstandigheden hebben invloed op je diabetes. Je stofwisseling kan sneller gaan en bovendien kan insuline niet tegen hoge temperaturen.

Om je insuline koel te houden, bewaar je deze in een frio-tasje. Dit tasje houdt jouw insuline maar liefst 45 uren lang op een veilige, koele temperatuur. Vraag ernaar bij je apotheker!

De pleister van een sensor kan sneller loskomen door zwemmen of zweten. Let hier goed op, en gebruik eventueel een sensorhouder. Deze zorgt ervoor dat de sensor goed op zijn plek blijft zitten.

Denk er tot slot aan dat je doorbloeding in een warm land sneller is dan normaal, waardoor je insuline sneller wordt opgenomen. Meet daarom een keertje extra je suikerspiegel, vooraleer je weer de warmte ingaat.


En nu is het genieten geblazen! Fijne vakantie!


(bron: Diace.be)


15 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page